Rotstraal

 

Rotstraal is een hele nare bacteriële infectie die zich voordoet in de straal. Deze bacteriën tasten het hoorn van de straal aan. Ze vormen een infectie die zich ontwikkelt in de zijdelingse straalgroeven (sulci). Deze bacteriën kunnen prima zonder zuurstof leven (anaeroob) en ze komen vrijwel in iedere stal voor. Toch hebben niet alle paarden er last van. Dit heeft alles te maken met verschillende externe factoren zoals: steile hoef/hoge hielen, slecht stalklimaat/hygiëne, beslag, gebrek aan goed hoefonderhoud, verwaarlozing, gebrek aan beweging, bepaalde hoefvormen, slechte bekapping, onbalans in de hoef etc.  Naarmate de infectie zich ontwikkelt, komt de straal los van de onderliggende structuren en wordt het gehele gebied zacht, kaasachtig en gaat stinken. Natte en vuile omstandigheden onder de voet bevorderen de ontwikkeling van rotstraal. Stallen waar het paard langere tijd in mest en urine staat, of vuile modderige erven vormen een risicofactor voor deze aandoening.

Er zijn verschillende oorzaken voor rotstraal te noemen. Smalle en steile hoeven hebben een dieper liggende straal en straalgroeven wat gemakkelijk door vuil en mest afgesloten kan worden. Een paard wat weinig beweging krijgt en veelal op stal staat loopt meer vuil zoals zijn eigen mest en urine in de hoef. Door zelf  je hoevenkrabber te fanatiek te hanteren kun je zonder dat je dat wilt lederhuid beschadigen en een bacterie inbrengen.

Rotstraal is niet moeilijk te genezen mits het elke dag behandeld wordt. Belangrijk om te weten is om na te gaan waardoor de rotstraal veroorzaakt wordt. Dit kunnen meerdere factoren zijn. Eenmaal achterhaald is het zaak de oorzaak aan te pakken. Wordt dit niet gedaan zal de rotstraal terugkeren. Ga niet zelf aan de straal prutsen maar roep de hulp in van een kundig hoefspecialist. De hoefspecialist zal het aangetaste hoorn verwijderen. Alle straalgroeven moeten goed open en schoon gehouden worden zodat er zuurstof bij kan komen, waar de bacteriën niet dol op zijn. De stralen zullen vervolgens met een bacteriedodend en drogend middel worden behandelt. Welk middel gebruikt zal worden kun je met je hoefspecialist overleggen. Let op dat er geen middel gebruikt wordt wat de hoef afsluit! In een afgesloten hoef kan weer rotstraal ontstaan. De hoef zal weer in balans gebracht worden en het hoefmechanisme zal zoveel mogelijk zijn werk moeten kunnen gaan doen. De hoefspecialist zal je informeren hoe je de dagen daarna de hoef het beste kunt verzorgen.

Je kunt rotstraal proberen te voorkomen door je paard zoveel mogelijk vrije beweging te geven. Staat je paard toch op stal, zorg er dan voor dat deze droog en schoon is. Krab dagelijks de hoeven uit. Bekijk eens kritisch het rantsoen van je paard. Zoek een goede hoefspecialist die de hoeven goed in balans zet. Laat je hoefspecialist ook tijdig komen, sla geen bekapbeurt over!

Casus uit de praktijk:                                                                                                Tijdens het bekappen van de pony (zie foto’s hieronder) werd een penetrante rottende geur waargenomen. De rotstraal was dus niet met het oog waarneembaar! Na wat snijwerk kwam de rotstraal aan het licht. Al het aangetaste hoorn van de straalkussen werd weggesneden totdat er weer een mooie stevige verbinding met het hoorn bereikt was. Als laatste werd het uitgesneden deel nog eens extra behandeld met een drogende en bacteriedodend poeder.   

Het constateren van rotstraal

Het constateren van rotstraal

Het uitsnijden van aangetast materiaal

Het uitsnijden van aangetast materiaal

Het behandelen en droogleggen van de aangetaste straal

Het behandelen en droogleggen van de aangetaste straal